Utsikten, ungdomsboende 

Utsikten är ett ungdomsboende LSS9:8 i Järna med 5 platser. Huset är beläget i ett villaområde i Järna med en stor trädgård. På övervåningen har vi ett stort kök, där alla som vill delta hjälper till att laga mat. I vardagsrummet har vi soffor och en härlig braskamin som vi använder mycket, den är en samlingspunkt. I vardagsrummet finns även ett sällskapsbord där vi spelar mycket spel, pysslar och målar tillsammans.

Tre av ungdomarna bor på övervåningen och har ett varsitt rum. På undervåningen har vi ett tv-rum och samtalsrum och där bor två ungdomar i varsin lägenhet, vilket ger möjlighet att öva och träna självständighet på ett konkret sätt. Lägenheterna har egen ingång med hall, rum/kök, toalett med dusch och sängkammare.

Utsikten erbjuder en trygg hemlik miljö där alla boende är huvudpersoner i hur det ser ut och fungerar. Vi värnar om gemenskap och känsla av samhörighet. En viktig kraftkälla som vi värnar om är glädje och skratt. På Utsikten arbetar utifrån en genomgående respekt - vilket speglar hela vår verksamhet. Vi arbetar självklart med lågaffektivt bemötande med positiv förstärkning. Vi tror att känslan av att vara bra och lyckas är vägen till framgång!

Vårt utgångsläge är alltid individens egna mål och förutsättningar. Varje ungdom måste få följa sin röda tråd i livet och få det stöd som behövs för att skapa sitt liv. Kartläggning och visuellt arbete är en stor del i att förstå och tydliggöra för ungdomarna och medarbetare.

Våra värdegrunder är medmänsklig utveckling och våra ledord är förståelse, tillit och mening.

Tillstånd

Bostad med särskild service för barn och ungdom enligt 9§ 8p LSS.

Målgrupp: Ungdomar längst till och med 21 år (23), med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så som autism eller autismliknande tillstånd, funktionsvariationer enligt 1§ 1p LSS.
Antal platser: 5

Socialterapi och läkepedagogik på ungdomsboendet Utsikten

I och med att de som bor på Utsikten oftast är tonåringar när de flyttar in och unga vuxna när de flyttar ut arbetar vi både i det läkepedagogiska och socialterapeutiska fältet. Det innebär i praktiken att när tonåringen flyttar in behöver han eller hon ofta tydliga ramar och mycket vägledning i vardagen. Vi utarbetar tillsammans med den enskilde, utifrån nödvändighet, hur ramarna skall se ut.

Vi arbetar för att individen utifrån sina individuella förutsättningar skall kunna ta ansvar för sin vardag. Det läkepedagogiska arbetet övergår successivt till ett mera socialterapeutiskt förhållningssätt. Detta innebär: från att vägleda och göra upp ramar och gränser, arbetar vi mera med fokus på eget ansvarstagande och självständighet.

Intresseanmälan, ungdomsboende

Om du är intresserad av att flytta till ungdomsboendet Utsikten eller annan liknande boendeform inom Humanprogress går det bra att göra en enkel första intresseanmälan nedan. Du kan självklart också bara ställa en fråga till oss så återkommer vi till dig. Kontakta oss här!

Anmälan vid placering

För dig som är handläggare och vill göra en placering på ungdomsboendet Utsikten har vi utformat ett formulär för att underlätta, så att inga viktiga uppgifter skall utebli. Klicka här för ladda ner!